Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Opening populierenboomweide De Vleut

14 september 2019 : 12:30 - 13:30

De plek van de aan te leggen populierenweide zal op deze dag bijzonder onder de aandacht worden gebracht. En de populier als boom, die het cultuurlandschap in dit gebied verbijzonderd met de elementen van een kleinschalig kampenlandschap. 
Vanuit de historie werd populierenhout gebruikt voor het maken van klompen en lucifers.
Op deze dag worden klompen gemaakt op een oude nostalgische Klompen Kopieermachine aangedreven door een Lanz stoomlocomobiel.
Ook wordt er aandacht besteed aan de ligging van dit gebied in het Groene Woud, en de zeer bijzondere waarden van bio-diversiteit. Reeds gemaakte klompen van de A2-populierenoogst worden ingezet bij de klompenrun.

 

 

Programma

13.00
Verzamelen en welkom parkeerplaats bij Best Zoo (Koppelstraat)

13.00 – 13.30
Wandeling naar en opening van de populierenweide (Kanterseveldenweg), toelichting door IVN en Brabantse Populieren Vereniging

13.40 – 14.00
Onthullen informatiebord en gedenkbankje Best 200 jaar door burgemeester Ubachs. Het bankje is speciaal gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

tevens v.a. 13.00  activiteit Jeugdraad Best oudhollandse spelen (groot)ouders en (klein)kinderen (Speelveld Kanterseveldenweg)

14.30
Lokale markt en demonstratie klompen maken op traditionele wijze (parkeerplaats Koppelstraat)

15.00
Start klompenrun (parkeerplaats Koppelstraat)

17.00
Afsluiting

 

(H)oud(t) Hollandse Spelen

Vanaf 13.00 uur start een kinderprogramma. (Groot)ouders zijn welkom om samen met de kinderen deel te nemen aan diverse spelletjes. Dit vindt plaats in het nieuwe speelveld tegenover de populierenweide aan de Kanterseveldenweg. Een groot deel van de spellen is gemaakt van het hout van de gekapte A2 populieren. Iedere deelnemer ontvangt een leuke attentie. Ook is het mogelijk om een foto te laten maken in oudhollandse sfeer.

 

Wie is de snelste Bestenaar op klompen?

De klompenrun start om 14.30 uur op de parkeerplaats bij BestZoo aan de Koppelstraat. Aanmelden voor de klompenrun kan via tom@lassing.nl. Deelname is gratis als je op eigen houten klompen meedoet. Heb je geen klompen, dan kun je die bestellen via tom@lassing.nl. Snel zijn is de boodschap. De eerste 50 paar zijn verkrijgbaar voor slechts 10 euro per paar, daarna kosten ze 28,50 euro. De afstand die je moet afleggen is 1000 meter.

Vroeger werd populierenhout gebruikt voor lucifers en klompen. Speciaal voor deze dag wordt een demonstratie gegeven van ambachtelijk klompen maken. Deze klompen worden gemaakt van het hout van de eerder dit jaar gekapte populieren die langs de A2 stonden.

 

Gegevens

Datum:
14 september 2019
Tijd:
12:30 - 13:30

Locatie

​Kanterseveldenweg
​Kanterseveldenweg
Best,