Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Ons Eygen Landt in het kader Van Best 200 jaar

7 november 2019 - 9 november 2019

Grof Schandaal!

Ludovicus Groffen. Burgemeester in de oorlog.

Door:
Maurice van Dinther en Anne Hogewind

In opdracht van:
Ons Eygen Landt

Inspiratie:
Dit stuk is geïnspireerd op de Netflix serie The Good Place, Film Twelve angry men, Hoorspel Groffen een oorlogsburgemeester en verschillende spelprogramma’s.

Speeldata:
Zaterdag    1 november
Zondag      2 november
Dinsdag      5 november
Donderdag 7 november
Vrijdag       8 november
Zaterdag    9 november

Voor nadere informatie neem contact op met:

Willem Verder
info@willemverder.nl
06 – 222 422 75

Theaterproductie

Met het project ‘Grof Schandaal! Ludovicus Groffen, burgemeester in de oorlog’ wil Toneelstichting Ons Eygen Landt (O.E.L.) een opzienbarende theaterproductie neerzetten in de Lidwinakerk in Best. Deze kerk leent zich door zijn ronde vorm, oplopende vloer en prima akoestiek uitstekend voor de voorstelling. Overkoepelend aan deze productie is het thema:

‘Vrijheid is niet vanzelfsprekend’.

Uitgangspunten

Het script wordt speciaal voor toneelstichting Ons Eygen Landt in het kader van de viering Best-200-jaar geschreven en hierin worden verhalen en gebeurtenissen van vóór, tijdens én na de Tweede Wereldoorlog in Best verwerkt. Een verhaal waar het publiek zelf een oordeel over wat “goed” en “fout” was kan vormen. Een spannend en aangrijpend verhaal, waarin humor niet ontbreekt, deels opgetekend uit de monden van overlevenden, deels historisch geworteld  en deels geromantiseerd.

Het verhaal

Burgemeester Groffen is weliswaar aanleiding voor het verhaal maar het thema is actueel en relevant.
Het gaat om wat je wel of juist niet doet in bizarre periodes.
Goed? Of fout? Die vraag lijkt eenvoudig te beantwoorden.
Iemand helpen vinden we goed, iets stelen vinden we fout.
Daar zal iedereen het over het algemeen het wel zo ongeveer over eens zijn. Maar wat als je een Duitser helpt om ondergedoken gezinnen op te sporen. Is dat dan goed? Of juist heel fout?
Of als je in het holst van de nacht een belangrijk document van de Duitse bezetter steelt?
Is dat dan fout omdat het stelen is?

In dit stuk gaat het om de vraag: wat is goed en wat is fout?
Maar simpel is het beantwoorden van deze vraag lang niet altijd.
Er is altijd sprake van een context.
Van omstandigheden. Van situaties waar niemand om gevraagd heeft, maar die er wel toe doen.

In deze voorstelling wordt het publiek uitgedaagd om een oordeel te vellen over de oorlogsburgemeester Groffen. In eerste instantie lijkt hij zo schuldig als wat. Maar aan de hand van feiten uit de geschiedenis pellen we zijn verhaal af en komen er langzaamaan achter dat er altijd een andere kant is en het verhaal van Groffen eigenlijk vooral voor hem een tragisch einde kent.

Er wordt een duidelijke link gelegd met de keuzes van social media in 2019. Wanneer ben je goed en wanneer ben je fout? En wanneer gaat het zó fout in de wereld om je heen dat je je verplicht voelt iéts te doen, om in te grijpen, hoe klein of groot ook.

In de huidige wereld groeit de polarisatie. Meningen worden aangescherpt en uitvergroot. Met name door de anonimiteit van social media is de scheidslijn tussen verschillende bevolkingsgroepen met verschillende meningen groter dan ooit. Een bijzonder fenomeen dient zich aan: de wereld om ons heen wordt steeds kleurrijker en veelzijdiger maar ons individuele leven en de informatie die wij onder andere via social media krijgen wordt steeds eenzijdiger.

Ons Eygen Landt wil met deze productie laten zien dat onvoorspelbare gebeurtenissen onvoorzien veranderingen teweeg kunnen brengen ook in een kleine samenleving. Vreedzaam samenwonen slaat om in wantrouwen, jaloezie, vijandschap en persoonlijk gewin. Maar ook bevordert het saamhorigheid, opstaan van anderen als helden, en het besef dat “goed” en “kwaad” relatieve begrippen zijn. Deze productie gaat niet alleen over vroeger, het gaat zeker ook over nu.

Inhuldiging burgemeester Groffen in Best

Gegevens

Begin:
7 november 2019
Einde:
9 november 2019

Locatie

Lidwinakerk
Raadhuisstraat 209
Best, 5683 GE
Terug naar boven