De boterfabriek wordt gesloopt

Arnoldus de Wert (1840-1897) richtte in 1873 in het centrum van Best een boterfabriek op. De boeren moesten wennen aan het idee om de melk af te leveren bij de boterfabriek in plaats van zelf boter te maken. Tot 1896 werd de boter nog met de hand werd gemaakt door vier mannen en twee vrouwen. In 1896 stopte dat handwerk, want toen werd er een echte stoommachine geïnstalleerd en daarmede was de boterfabriek het eerste bedrijf in Best waar machines met stoomkracht werden aangedreven.

In 1897 overleed Arnoldus werd de zoon Adrianus de Wert directeur. In 1917 gingen ze bij de boterfabriek zelf elektriciteit opwekken om de fabriek en het kantoor te kunnen verlichten. Er werd ook een leiding doorgetrokken naar het in de nabijheid gelegen gemeentehuis om deze van elektriciteit te voorzien.

Op 1 oktober 1921 zette Adrianus de Wert zijn bedrijf om in een naamloze vennootschap met de veelzeggende naam N.V. Roomboterfabriek “De Beste Boter”.

De fabriek beschikte over koelruimtes die met ijs werden gekoeld. In de winter trok het voltallige personeel naar de vennen om ijs te kappen. De ruimte tussen de twee muren van de koelcellen werden dan volgepropt met ijs. Met dat ijs konden ze ook in de zomer de temperatuur laag genoeg houden. Vanaf 1926 kond de fabriek zelf ijs maken.

Tijdens de 2e Wereldoorlog speelde de vriesruimte van de fabriek een speciale rol. Het Departement van Voedselvoorziening in Oorlogstijd liet toen 350.000 kilo stamppot maken van andijvie en diverse koolsoorten en deze invriezen bij de boterfabriek. Toen de Bestenaren in verband met oorlogshandelingen na een gedwongen evacuatie in oktober 1944 weer naar huis terugkeerden en er vrijwel niets meer te eten was, konden zij terugvallen op de voorraden spamppot van de boterfabriek.

Bij het 100 jarig bestaan in 1973 was “De Beste Boter” geen fabriek meer waar men boter maakte. Het bedrijf in Best hield zich alleen nog maar bezig met de handel in boter en de export daarvan en had toen een omzet van 30.000 ton per jaar.

In februari 1983 werden de gebouwen van “De Beste Boter” gesloopt.

Terug naar boven